Kuchnia

Ciasta na ŚWIĘTA

Rocky road to hell czyli ciasto o dwóch spodach: pierwsza to klasyczne brownie, a druga to sernik o kawowym posmaku z pomarańczowym karmelem posypany różnymi orzechami i piankami marshmallows.;-)

Warstwa brownie:
2 gorzkie czekolady
150 g masła
2 jajka
4 łyżki brązowego cukru
4 łyżki mąki

Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Jajka zmiksuj z cukrem na gładką masę. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i masło. Zmiksuj wszystko na gładką masę a następnie dodaj mąkę i delikatnie połącz ją z czekoladą. Masę wylej na spód blaszki (30x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie ją rozprowadź.

Masa sernikowa:
500 g twarogu sernikowego
3 jaja
5 łyżek brązowego cukru
70 ml świeżo zaparzonego espresso
2 łyżki koniaku
1 gorzka czekolada
7 łyżek karmelu czekoladowo pomarańczowego (przepis niżej)
1 szklanka mini marshmallows
1 szklanka mieszanych orzechów

Utrzyj w misce twaróg, jaja i cukier. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do masy twarogowej i dokładnie zmiksuj. Dodaj espresso i zmiksuj raz jeszcze.

Masę twarogową wylej na masę brownie. Rozprowadź ją równomiernie. Na masie sernikowej umieść nieregularne punkty czekoladowego karmelu, a całość udekoruj orzechami i piankami marshmallows.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu wystudź i wsadź do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Karmel czekoladowo - pomarańczowy:
50 masła
3/4 szklanki cukru
200 ml śmietanki 30%
100 g gorzkiej czekolady
skórka otarta z jednej pomarańczy
2 łyżki wody pomarańczowej

Śmietankę wlej do garnuszka. Dodaj startą skórkę z pomarańczy. Postaw garnek na gazie i doprowadź śmietankę do wrzenia, po czym ściągnij ją z ognia, wlej wodę pomarańczową i pozostaw do ostygnięcia.

Czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki, wsyp do miski średniej wielkości i odstaw na bok. Do garnka wsyp cukier i dodaj masło pokrojone w drobną kostkę. Postaw garnek na gazie i nieustannie mieszając doprowadź do tego, aż cukier i masło się stopią i nabiorą ciemnego koloru. Zdejmij garnek z ognia i nie przerywając mieszania wlej przygotowaną wczęśniej śmietankę kremówkę (uwaga, będzie parować i pryskać). Wstaw garnek na ogień i pogotuj jeszcze chwilę, a potem zalej tym karmelem wcześniej posiekaną czekoladę. Odczekaj ok. minuty i połącz wszystko na gładką masę a potem pozostaw do ostygnięcia.

Ten karmel ma szerokie zastosowanie. Można używać go jako dodatku do kanapek (ma konsystencję kremu), naleśników, czy ciast.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation