Kuchnia

ciasta

Ciasto Kopciuszek - myTaste.pl

Biszkopt jasny:
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
4 jaja
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki letniej wody

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku.Miksujemy na najniższych obrotach.

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Dodajemy wodę.Ponownie delikatnie mieszamy.
Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

Biszkopt makowy:
4 jaja
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki maku suchego
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku.Miksujemy na najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej, dosypujemy mak.Mieszamy.

Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

Masa truskawkowa:
500 ml schłodzonej kremówki
1 fix do śmietan
2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozrabiamy w 350 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę miksujemy na sztywno z fixem. Gdy galaretka jest chłodna( może być płynna- i tak stężeje) wlewamy do ubitej zimnej kremówki cienkim strumieniem i mieszamy.

Tę warstwę wykładamy od razu na wystudzony biszkopt jasny, gdyż masa szybko tężeje.

Krem waniliowy:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła

Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka.
Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy.
Miksujemy z masłem

Składniki dodatkowe:
pół paczki herbatników
polewa
pół tabliczki rozpuszczonej białej czekolady
kieliszek rumu

WYKONANIE CIASTA KOPCIUSZEK:
biszkopt jasny
masa truskawkowa
biszkopt makowy
krem waniliowy
herbatniki nasączone rumem
polewa + ozdobniki z rozpuszczonej białej czekolady
- See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.se/2014/04/ciasto-kopciuszek.html#sthash.k1fN4OaO.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation