Kuchnia

Kuchnia

TRUFLE CZEKOLADOWE

Składniki:
(12–15 sztuk)

100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
200 g serka mascarpone
50 g herbatników maślanych
50 g kakao

Sposób przygotowania:

• Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
• Herbatniki drobno pokrusz (ale nie za drobno, gdyż nie chcemy uzyskać ciasteczkowej mąki).
• Roztopioną czekoladę przełóż do innej miski (bo ta jest gorąca), mieszaj przez 2 minuty, aby nieco wystygła.
• Do przestudzonej czekolady dodaj serek mascarpone i rozdrobnione herbatniki. Wymieszaj całość i włóż na 10 minut do zamrażarki. Jeśli masz więcej czasu, masę schładzaj ok. 4 godzin w lodówce.
• Kakao wysyp do głębokiego talerza.
• Ze schłodzonej masy przygotuj kuleczki, wielkości orzecha włoskiego. Masa będzie miękka i lepiąca, dlatego czym prędzej obtocz kuleczki w kakao.
• Trufle schładzaj w lodówce aż do uzyskania pożądanej twardości.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation