Kuchnia

Kulinaria-babeczki i mufinki

Wiem co jem: Ryżowe babeczki z kremem budyniowym i Nutellą

Składniki:

ryż arborio 60 g
mąka 3 1⁄2 g
jajka 110 g
Nutella 60 g
mleko 300 ml
otręby owsiane 9 g
cukier brązowy 50 g
proszek do pieczenia 1 1⁄2 g
masło 50 g

Krem budyniowy z nutellą

Składniki:

Nutella 30 g
budyń czekoladowy 150 g
masło 75 g

Ryżowe babeczki
z kremem budyniowym i Nutellą
(przepis autorski)
Składniki na 10 szt.:

Ciasto:
60g ryżu arborio Kupiec
300ml mleka
50g miękkiego masła
50g brązowego cukru
2 żółtka
2 białka
3 łyżki otrąb owsianych
1 pełna łyżeczka mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki Nutelli

Krem:
150g zimnego ugotowanego budyniu czekoladowego
75g miękkiego masła
1 łyżka Nutelli

Dekoracja:
cukrowe perełki


Wlej do rondelka mleko, dodaj ryż, doprowadź do wrzenia i gotuj na maleńkim ogniu pół godziny. Odstaw do przestudzenia, a następnie zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj żółtka, cukier, masło i utrzyj mikserem. Zmiel w młynku otręby. Wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia, wsyp do masy. Wymieszaj.
Ubij białka na sztywno i delikatnie połącz z ciastem.
Wyłóż formę do muffinek papierowymi papilotkami. Napełniaj je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz 25 minut w temp. 180°C. Upieczone wystudź na kracie kuchennej.

Utrzyj masło z zimnym budyniem i Nutellą. Przełóż do worka cukierniczego z dużą końcówką do robienia gwiazdek i udekoruj każdą babeczkę. Posyp perełkami cukrowymi.
Do czasu podania trzymaj w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation