Kuchnia

Sałatki

Sałatka Marokańska z Kaszą Kuskus
Skład:

1 czubata szklanka kaszy kuskus

1 puszka ciecierzycy

1 marchewka

1 nieduża czerwona papryka

1 nieduża czerwona cebula

ok. 2 szklanki bulionu warzywnego

2 czubate łyżki natki pietruszki

1/4 szklanki rodzynek

Na sos:

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonego kuminu

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1 duży ząbek czosnku ( przeciśniętego przez praskę)

świeżo mielony pieprz

sól



Przygotowanie:

Składniki sosu dokładnie wymieszać w osobnej miseczce.

Rodzynki i kaszę zalewamy gorącym bulionem. Odstawiamy do spęczenia i przestygnięcia. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i płuczemy. Wszystkie warzywa łączymy z kaszą i rodzynkami, dodajemy pietruszkę i polewamy sosem. Dokładnie mieszamy.

Sałatka Marokańska z Kaszą Kuskus
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation