Kuchnia

Niezła wyżerka

CHLEBEK PIZZA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

3 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki drożdży suchych
1 1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżki cukru

DODATKOWO:

2 1/2 szklanki pokrojonych warzyw (papryki, czerwonej cebuli, oliwek, suszonych pomidorów, czosnek)
2-3 plastry sera żółtego, pokrojonego na kawałki
250 g sera mozzarella, pokrojonego w kosteczkę

Drożdże zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na około 3 min. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, sól oraz cukier. Mieszamy dużą łyżką najlepiej drewnianą tylko do połączenia. Dodajemy pokrojone warzywa oraz ser żółty. Ponownie mieszamy (można lekko podsypać ciasto mąką, ale nie za dużo), owijamy folią i zostawiamy na 1 godz. Po tym czasie miskę z ciastem wkładamy na godzinę do lodówki.
Stolnicę dobrze oprószamy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy je na grubość ok. 1-1,5 cm. Wykładamy równomiernie pokrojoną mozzarellę. Jeden bok zawijamy na drugi, łączeniem przekładamy ciasto na spód, a końce ciasta podwijamy pod spód. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy na 10 min do napuszenia. Pieczemy w temp. 230 C przez ok. 30-35 min do zarumienienia skórki. Jeśli skórka za mocno się przypieka można przykryć folią aluminiową i zdjąć ją na ok. 3 min przed końcem pieczenia.
chlebek pizza
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation