Kuchnia

szarlotka

BUŁKA Z CHLEBEM | Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym

Jest to kolejne ciasto z jabłkami na delikatnym, mieszanym cieście. Przepis na dużą blachę (28 x 36 cm)

Co potrzeba:

500 g + do podsypywania maki pszennej tortowej,
250 g masła,
4 żółtka,
szczypta soli,
4 łyżki gęstej śmietany 18%,
4 płaskie łyżki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
25 g drożdży świeżych,
4 czubate łyżki bułki tartej,
1,5 l smażonych jabłek
Wykonanie:

W misce do wyrabiania ciasta rozcieramy drożdże ze śmietaną, dodajemy żółtka, cukier, chwilkę ucieramy drewnianą łyżką. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z solą i pokrojonym drobno zimnym masłem, a następnie dodajemy do miski z utartymi żółtkami i zagniatamy ciasto. Najpierw robimy to w misce, a następnie przekładamy na blat podsypany mąką. Zagniatamy, do chwili, kiedy ciasto będzie sprężyste, ale delikatne. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta wałkujemy na wielkość blachy, przekładamy przy pomocy wałka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub wałkujemy od razu na papierze, posypujemy równomiernie połową bułki tartej, wykładamy jabłka, posypujemy drugą połową bułki tartej i przykrywamy drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 50-60 minut na funkcji góra-dół. Ciasto powinno się zrumienić. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika do wystudzenia, wystudzone możecie posypać cukrem pudrem.

Smacznego :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation