Kuchnia

kulinarne

BETLEJEMSKIE.

Ciasto:

50 dag mąki pszennej
25 dag masła
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka
3/4 szklanki kwaśnej śmietanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy


Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce [około godziny].

Pianka:

2 białka
1 szklanka cukru kryształu

Ubić białka z cukrem na pianę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać foremką ciasteczka, wierzch każdego posmarować pianką, posypać orzechami, posypką lub wiórkami kokosowymi i upiec.

*u mnie posypane kawałkami orzechów laskowych
*pieką się stosunkowo długo. u mnie 50 minut (ale ja mam naprawdę kiepski piekarniki). myślę, że wystarczy im 20-30 minut w "normalnych" warunkach

*przepis z książki "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji"

www.bakeandtaste.blogspot.de
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation