Kuchnia

OREO

składniki na masę serową:

100 g białej czekolady
600 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka
1 łyżeczka pasty z wanilli, ekstraktu z wanilli lub ziarenka z 1 laski wanilii
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

w misie miksera utrzeć twaróg, cukier, jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka), wanilię. dodać roztopioną czekoladę i zmiksować tylko do połączenia się składników.

składniki na masę brownies:

100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2 jajka, w temperaturze pokojowej
1/3 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki rumu
18 ciastek oreo
czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. jajka (w całości) utrzeć z cukrem na puszystą masę. dodać roztopioną czekoladę, rum i zmiksować. dodać przesiane kakao i mąkę, dokładnie połączyć z masą czekoladowo - jajeczną.

blaszkę (30 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. wlewać na zmianę masę sernikową i masę brownie, by powstały nieregularne warstwy. wierzch ciasta udekorować pokruszonymi lub całymi ciastkami oreo.

piec w 180ºc przez około 30 minut (do momentu, aż masa serowa będzie sprężysta przy dotyku).

upieczone ciasto ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation