Kuchnia

DESERY

Sos karmelowy
ok. 160 g sosu tj. mały słoiczek

Składniki
90 g cukru drobnego
15 g masła
150 ml śmietanki 30%
szczypta soli

Wykonanie:

cukier umieścić w garnuszku z grubym dnem. Najlepiej by garnek był szeroki i płaski, by powierzchnia na cukier była dość duża. Cukier ma być rozłożony równomiernie, dość cienką warstwą
postawić na ogniu i nie mieszając, czekać aż cukier się rozpuści. Będzie najpierw przezroczysty, a następnie zacznie ciemnieć i robić się złoty. Trwa to kilka minut. Od momentu gdy cukier się rozpuści, wszystko dzieje się błyskawicznie. Trzeba bardzo uważać, by dodać masło i śmietankę w odpowiednim momencie, tzn gdy cukier będzie złoty, a nie ciemnobrązowy. Inaczej cukier się przypali i zyska gorzki posmak, a całość będzie nie do uratowania. Lepiej zrobić to za wcześnie niż za późno
Gdy cukier będzie złoty dodać masło i zaraz potem śmietankę. Trzeba przy tym bardzo uważać gdyż reakcja jest gwałtowna. Sos wymieszać, a następnie czekać by składniki się połączyły, mieszając od czasu do czasu. Po chwili, jeśli pojawiły się ewentualne grudy cukru, to powinny się rozpuścić
jeśli chcemy być nasz sos był bardziej wyrazisty, słonawy to teraz należy dodać szczyptę soli. Nawet jeśli nie chcemy słonego sosu karmelowego, to warto zawsze dodać odrobinę soli – sos nie będzie słony, ale smak się uwydatni
sos wystudzić i trzymać w zamkniętym słoiczku do kilku dni. Jeśli nadmiernie zgęstnieje, można go trochę podgrzać
jeśli sos wciąż jest dla nas za gęsty, można dodać trochę więcej śmietanki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation