Kuchnia

OBIADY

Krokiety z pieczarkami - Przepis

Ciasto naleśnikowe:

250ml mleka
250ml gazowanej wody mineralnej
2 jajka
225g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
Farsz:

600g pieczarek
cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Dodatkowo:

2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia


Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku pokroić na drobno.
Pieczarki oczyścić i pokroić na drobno. (Dowolnie, w plasterki lub kostkę).
Na 2 łyżkach oleju podsmażyć najpierw cebulę. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody z pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem.
Mleko, wodę i jajka wymieszać. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. Dodać sól i wymieszać.
Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki.
Farsz wyłożyć na naleśniki i zwinąć w krokieta tj. założyć boki na farsz i zwinąć w rulon.
Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza nasypać bułkę tartą.
Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem, aż do zarumienienia się bułki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation