Kuchnia

Przepisy

Mrożona, zielona herbata z imbirem, cytryną i miętą

6 szklanek zimnej wody;
1/4 szklanki obranego i pokrojonego w plastry, świeżego imbiru;
3 - 6 torebek dobrej jakości, zielonej herbaty (w zależności od tego, jak mocna ma być herbata - u mnie 6);
1/2 szklanki świeżych liści mięty;
1/3 szklanki miodu;
Sok wyciśnięty z 1/2 średniej cytryny.
Dodatkowo/do dekoracji:
Plasterki cytryny;
Listki świeżej mięty;
Plastry świeżego imbiru;
Kostki lodu.

Korzeń imbiru obrać, pokroić w cienkie plastry.
Liście mięty umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.
Od torebek z herbatą, usunąć papierowe etykiety i nitki (oczywiście jeśli posiadają).
Do średniej wielkości garnka, wlać wodę, wrzucić plastry imbiru i gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia.
Zagotowaną wodę z imbirem zestawić z ognia. Dodać torebki zielonej herbaty i liście mięty. Przykryć pokrywką i odstawić do zaparzenia i przejścia smakiem na 15 minut.
Po tym czasie dokładnie przecedzić herbatę przez sito (torebki po herbacie, ugotowane plastry imbiru i liście mięty wyrzucić). Dodać miód i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i dokładnie wymieszać.
Herbatę przelać do dzbanka/szklanej karafki czy butelki i pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia.
Wystudzoną herbatę wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
Herbatę podawać schłodzoną, z kostkami lodu, przyozdobioną plastrami cytryny i imbiru oraz listkami świeżej mięty.
SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation