Kuchnia

Kulinaria

Batoniki mocy
Składniki:

filiżanka migdałów
filiżanka płatków owsianych
pół filiżanki ziaren sezamu
pół filiżanki siemienia
pół filiżanki pestek z dyni
niepełna filiżanka wiórków kokosowych
niepełna filiżanka miodu
łyżka dobrej jakości kakao
dwie garści Kangoosów (płatków śniadaniowych z miodem)





Przygotowanie:

Po kolei prażyć wszystkie ziarna i pestki na suchej patelni: sezam, siemię, pestki z dyni, kokos (delikatnie) i płatki owsiane, po czym przesypywać je do miski. Migdały grubo posiekać, podprażyć i dodać do reszty. W garnuszku rozpuścić miód, dodać do niego kakao. Podgrzany miód wlać do miski z suchymi składnikami, wymieszać (w tym momencie wszystko powinno się już łączyć) i dodać jeszcze dwie garście Kangoosów. Masę przełożyć do prostokątnej formy albo dużego prostokątnego półmiska i mocno ugnieść pomagając sobie dłońmi lekko zwilżonymi zimną wodą. Potem trzeba już tylko schłodzić - ja włożyłam wszystko do lodówki, po 2 godzinach można było wyciągać, kroić na prostokąty i jeść :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation