Kuchnia

je je je jedzenie

Kakaowa szarlotka z budyniem

Składniki:

na ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki (z górką) gorzkiego kakao
4 łyżki (z górką) cukru pudru*
1 jajko
200g masła*
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
na nadzienie:

1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru)
2 łyżki bułki tartej
ok. 4-5 dużych jabłek
ponadto:

cukier puder do obsypania

Wykonanie:

ciasto: Mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia wymieszać w malakserze. Dodać zimne masło pokrojone w dość drobną kostkę i miksować aż masa nabierze konsystencji kruszonki. Nie przerywając miksowania dodać jajko, a następnie śmietanę. Wyłączyć kiedy ciasto zbije się w kulę. Podzielić je na pół, zawinąć osobno w folię spożywczą. Jedną włożyć do lodówki, drugą do zamrażalnika.

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić w dość cienkie plasterki. Ciasto z lodówki wyjąć i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35/30cm. Wyłożyć nim dno i boki formy o wymiarach 30/25 (wyłożonej papierem do pieczenia) i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na 12 minut (grzałka góra-dół).

Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, dodając do proszku budyniowego wymieszanego z mlekiem (i ew. cukrem), dodatkowo dwie łyżeczki maki ziemniaczanej. Gotować do zgęstnienia. Na podpieczone ciasto wysypać równomiernie bułkę tartą, wyłożyć równo jabłka, na jabłka wylać równomiernie gorący budyń. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na wierzch na grubej tarce. Piec około 40 minut w temperaturze 180oC.Posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation