Kuchnia

Dania z mięsa

ZRAZY ZAWIJANE Z MIELONEGO MIĘSA

SKŁADNIKI na 17 zrazów:

---1 kg mielonego mięsa wieprzowego (miałam karkówkę na połowę z mięsem od szynki)
---3-4 jajka
---1 kopiasta łyżka bułki tartej-moim zdaniem lepiej ( w przepisie namoczona kajzerka)
---1 kopiasta łyżka mąki
---2 średnie cebule bardzo drobno posiekane i przesmażone na 1 łyżce oleju (troszkę zrumienione)
---2 płaskie łyżeczki soli
---1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
---17 cienkich,długich plasterków boczku wędzonego parzonego (w przepisie Mamy surowego wędzonego)
---musztarda
---3 dkg suszonych borowików
---opcjonalnie 2 łyżki śmietany
---olej do smażenia

1)Grzyby namoczyć w 2 szklankach wody i w tej samej wodzie ugotować.

2)Przecedzić, grzyby pokroić w paseczki, a wywar dopełnić do 3 szklanek.

3)Z podanych składników wyrobić masę mięsną i uformować 17 podłużnych zrazików .

4)Każdy plaster boczku posmarować musztardą,na każdy położyć zraza , zawinąć i spiąć wykałaczką.

5)Każdy zrazik obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju-przełożyć do rondla.

6)Zalać wywarem z grzybów, włożyć grzyby pokrojone drobniej, zagotować i dopiero po 15 minutach duszenia doprawić solą i pieprzem. Boczek jest solony i trzeba uważać, żeby nie przesolić sosu. Dusić do miękkości ok.35-40 minut.

7)Sos zagęścić znanym sobie sposobem - można dodać 2 łyżki śmietany.

Dopisek :
Można też nie smarować boczku musztardą. W zamian do sosu dodać 2 łyżeczki musztardy francuskiej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation