Kuchnia

Słodkie - bez pieczenia

Pudding jaglano pomarańczowy z nutą imbiru i karmelizowaną figą
Składniki na 2 porcje:

1 pomarańcza
2 świeże figi lub owoc granatu
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 cm kłącza imbiru
szczypta mielonego kardamonu
1/3 szklanki mleka roślinnego np. ryżowego
2 łyżki syropu daktylowego, klonowego lub z agawy

Przygotowanie:

Wytnij miąższ z pomarańczy. Figi podziel na 4 części.

Na rozgrzaną patelnię dodaj pomarańczę, łyżkę syropu daktylowego i szczyptę kardamonu. Podsmażaj ok. 2 minuty na średnim ogniu, stale mieszając. Następnie przełóż do naczynia z ugotowaną kaszą jaglaną. Wlej podgrzane mleko roślinne i zmiksuj, aby uzyskać jednolitą masę puddingu. Posmakuj i dopraw w razie potrzeby.

Na patelni skarmelizuj figi z dodatkiem syropu daktylowego i przełóż do szklanki z puddingiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation