Kuchnia

alkohole

Nalewka z wiśni z pomarańczą - przepis |2DRINK.PL

przepis na ok. litr nalewki

Składniki:

1 kg wiśni
250 g cukru
skórka z 1 pomarańczy
0,5 l wódki
250 ml spirytusu 60% lub mocniejszego

Przygotowanie:

Do miski lub słoja wrzucam wypestkowane wiśnie i zasypuję je cukrem. Odstawiam na kilka godzin, żeby owoce puściły sok. W tym samym czasie do słoja wlewam alkohole i dodaję skórkę z pomarańczy – musi to być skórka bez białych błonek, same pomarańczowe elementy. Zostawiam oba naczynia (z owocami i z wódką) na kilka godzin – najlepiej na ok. 12. Potem ze słoja wyjmuję pomarańczową skórkę i wrzucam zawartość pierwszego naczynia (czyli wiśnie z sokiem i cukrem). Zakręcam słój, odstawiam w zacienione miejsce na tydzień. Co jakiś czas poruszam słojem.

Po tygodniu odcedzam nalewkę, a owoce wyrzucam. Ewentualnie można je zalać jeszcze połówką wódki – nie będzie już tak aromatyczna, ale z pewnością będzie to fajna, wiśniowa wódka, lepsza niż każda kupna :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation