Kuchnia

Ciasta

Błyskawiczny sernik Tiramisu | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

1 kg twarogu sernikowego
250 g mascarpone
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy w proszku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
2 jajka
100 g okrągłych biszkoptów
150 ml kawy + 50 ml likieru amaretto lub 200 ml posłodzonej kawy
do dekoracji: gorzkie kakao, świeże owoce: truskawki, jagody lub maliny
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Zmiksować twaróg z mascarpone, cukrem, proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną i ziarenkami wanilii lub cukier wanilinowy na jednolitą masę. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.
Biszkopty na chwilę maczać w kawie z dwóch stron. Wyłożyć 1/3 masy serowej do formy, ułożyć 1/2 biszkoptów, oprószyć je kakao przez sitko, przykryć masą (wykładać ją łyżką), znów biszkopty (w innych miejscach niż pierwsza warstwa), na końcu masa. Piec przez ok. 35 minut.
Sernik może trochę popękać, ale nie będzie to miało dużego wpływu na jego wygląd i smak. Aby zminimalizować ryzyko pęknięć można zrobić kąpiel wodną - podczas pieczenia na dnie piekarnika postawić keksówkę z gorącą wodą.
Ostudzić i opcjonalnie schłodzić przez 1 godzinę przed podaniem. Posypać kako i pokroić na porcje, udekorować świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation