Kuchnia

bezglutenowe żarło

Jaglane naleśniki bezglutenowe z pieczarkami i mozzarellą | – Dietetyczne przepisy –
Składniki:

Ciasto:

szklanka mąki jaglanej 130 g
2 jajka
3/4 szklanki mleka 0,5 % tłuszczu
sól i pieprz
2 łyżeczki oliwy 10 g

Farsz:

600 g pieczarek
1 cebula 100 g
60 g mozzarelli light
czubata łyżka parmezanu 25 g
dwie garście siekanego szczypiorku
sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Przygotuj farsz – w rondlu podsmaż bez tłuszczu pokrojoną w kostkę cebulę. Trzeba ją ciągle mieszać, aby się nie przypaliła. Dodaj dokładnie umyte, pokrojone pieczarki, przykryj i duś, aż będą miękkie (15-20 minut), dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. W tym czasie zmiksuj razem mąkę, jajka i mleko , dodaj trochę soli i pieprzu. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać więcej mleka. Patelnię do smażenia niskotłuszczowego posmaruj bardzo małą ilością oliwy, wylej na nią chochlę ciasta naleśnikowego. Po kilku minutach, gdy naleśnik się zrumieni od spodu, obróć go na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut. Gdy naleśniki są już gotowe, do ciepłych pieczarek dodaj kawałki mozzarelli i parmezan – wymieszaj farsz i nakładaj na naleśniki, posyp dużą ilością szczypiorku. Ja złożyłam naleśniki na pół tak, jak to widać na zdjęciu:) Życzę miłego dietowania:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation