Książka

Kuchania

Drożdżówki ze śliwką


Składniki:


- 50 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 2 jajka
- 5 śliwek (ok.300 g)
- cynamon

na kruszonkę - 75 g masła, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią.

Wykonanie:

Do kubeczka wkruszyć drożdże i wymieszać je z ciepłym mlekiem, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozpuścić masło i je przestudzić.
Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, masło, cukry, jajka i szczyptę soli. Wyrobić ciasto przez chwilę, wystarczy kilka minut. Podzielić na 10 kulek, lekko rozpłaszczyć na formę bułek. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia i ułożyć bułki, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Składniki na kruszonkę wymieszać ucierając je palcami, odstawić do lodówki.
Następnie w każdej bułce zrobić wgłębienie, ja zrobiłam szklanką, poukładać po połowie śliwki podzielonej na 4 części, posypać cynamonem i posypać kruszonką.

Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 25-30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation