Kuchnia

kuchnia

Jogurtowiec

czas przygotowania: 30min,
czas pieczenia 60 min
SKŁADNIKI :
2 duże opakowania gęstego jogurtu naturalnego (greckiego lub bałkańskiego)
2 opakowania budyniu śmietankowego
5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
kilka brzoskwiń z puszki
cukier puder do posypania lub galaretka do polania

1. Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białek. Białka przełożyć do wysokiego naczynia i ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka z olejem oraz proszkiem budyniowym zmiksować w misce na gładką masę. Następnie do całości dodać jogurty naturalne i znów delikatnie zmiksować. Pianę ubitą z białek przełożyć do masy jogurtowej i delikatnie wymieszać łyżką.

2. Brzoskwinie z puszki dokładnie osączyć z syropu na ręczniku kuchennym a następnie pokroić je w niewielką kostkę. Tak przygotowane owoce połączyć masą jogurtową.

3.Włączyć piekarnik i rozgrzać do temp. 180 stopni. Dno prostokątnej blaszki o wymiarach 23x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć ciasno biszkopty, jeden obok drugiego i zalać masą jogurtową. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 min, sprawdzić czy ciasto się upiekło patyczkiem. Po wyłaczeniu piekarnika zostawić na ok 10-15 min w uchylonym piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation