Kuchnia

kuchnia

Tarta z owocami i mascarpone

Czas przygotowania: 2 godzin
Ilość porcji: 6
Składniki

SKŁADNIKI NA CIASTO:
250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
150 g masła lub margaryny
2 żółtka
1 łyżka śmietany
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
500 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ szklanki śmietanki 30 %, schłodzonej
ok. 500-600 g dowolnych owoców ( u mnie maliny i borówki )

Więcej na moim blogu www.ilovebake.pl
Etapy przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miseczki i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wstawiamy na min. pół godz. do lodówki ( możemy też przygotować wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc ). Po tym czasie blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm. Ciasto zawijamy na wałek i wykładamy nim blaszkę do tarty ( u mnie 26 cm ), przyciskając, aby dokładnie przywarło do formy. Przycinamy wystające z formy brzegi ciasta. Widelcem nakłuwamy całe ciasto i wstawiamy ponownie na pół godziny do lodówki.
Pieczemy przez ok. 25 min w temp. 180 C. Po upieczeniu studzimy.

Serek mascarpone mieszamy razem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do serka. Kremem wykładamy spód tarty i dekorujemy owocami. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation