Kuchnia

Jedzenie

Pizza

Składniki
Ciasto:
220 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
350 g mąki pszennej
1/2 szklanki zarodków pszennych Kupiec
30 g oliwy z oliwek, extra virgin, plus dodatkowa porcja
1 łyżeczka soli
Dodatki na jedną pizzę:
10 szt. czarnych oliwek
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
1/2 zielonej papryki, pokrojonej w paski
1 kula mozzarelli

Przygotowanie


Cukier i drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, zarodki, oliwę i sól. Wymieszać wszystko łyżką, następnie zagnieść rękami na gładką i elastyczną masę, w razie potrzeby należy podsypać mąką. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na cztery części i każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Na jednym z nich ułożyć podane dodatki, na pozostałych można ułożyć swoje ulubione dodatki np. posmarować sosem pomidorowym, salami, grzyby, różne rodzaje sera itp.

Każdy z placków piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200°C przez 20-25 minut. Podawać ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation