Kuchnia

cooking

Rozmaryn lekarski
W swoich ojczystych stronach, a więc w obszarze Morza Śródziemnego może sięgać nawet 2 m wysokości, w naszym klimacie jest dużo niższy. Rozmaryn lekarski jest krzewem, nie na tyle odpornym, aby przetrwać okres zimy, więc uprawiamy go jako roślinę tarasową, na zimę przenosząc do widnego oraz zabezpieczonego przed mrozem pomieszczenia. Rozmaryn wymaga stanowisk słonecznych, a podłoża przepuszczalnego i próchniczego. Możemy rozmnażać go poprzez nasiona bądź sadzonki. Jako przyprawę stosuje się liście. Ponieważ jest to roślina zimozielona, możemy korzystać z nich przez cały rok. W okresie letnim można zbierać liście oraz suszyć, według ogólnie przyjętych zasad. Liście rozmarynu zawierają olejek eteryczny oraz inne składniki, które w niewielkiej dawce wspomagają proces trawienia, wzmagają apetyt. Rozmaryn można stosować do aromatyzowania m.in. mięs, zup, sosów, sałatek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation