Fotografia

photos *___*

CIASTO CZEKOLADOWE Z ESPRESSO I KREMEM CAFFE LATTE

Składniki na ciasto:
150 g gorzkiej czekolady, połamanej
150 g masła
6 jajek
220 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
75 g mąki pszennej
5 łyżeczek kawy espresso (instant), w proszku
4 łyżki Tia Maria lub innego likieru kawowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i czekoladę umieścić w garnuszku, roztopić, wymieszać do połączenia. Lekko przestudzić.
Jajka włożyć do misy miksera, zasypać cukrem, dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować (końcówką do ubijania białek) na sztywną, gęstą pianę. Jajka powinny nawet potroić swoją objętość.
Mąkę i kawę przesiać. Dodać do piany jajecznej, delikatnie wymieszać. Dodać przestudzone masło z czekoladą, wymieszać do połączenia.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Gotowe ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 180ºC przez 35 - 40 minut. Gotowe ciasto będzie miało lekko spieczony wierzch, lecz w środku może się wydawać lekko mokre i nie do końca upieczone. Niemniej, na patyczku doń włożonym nie powinno pozostawać śladów surowego ciasta.
Po upieczeniu ciasta piekarnik lekko uchylić, wierzch ciasta ostrożnie polać 4 łyżkami likieru kawowego, pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Przygotować krem caffe latte. Podać razem z wystudzonym ciastem.
Składniki na krem caffe latte:
75 g białej czekolady, połamanej
375 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki kawy espresso (instant), w proszku

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
Do śmietany kremówki dodać czekoladę, kawę i zmiksować (końcówką do ubijania białek) na krem, do lekkiego zgęstnienia. Uwaga: nie miksować zbyt długo, by krem się nie zwarzył.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation