Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto na maślance z owocami i kruszonką
28 lipca 2013
5 komentarzy
Składniki (na dużą blachę 32×22 cm)

0,5 kg owoców (truskawek, malin, borówek, wydrylowanych wiśni)

Ciasto:

3 jajka

2/3 szkl. cukru

3 szkl. mąki pszennej (2 pełnoziarnistej i 1 białej)

1 1/2 szkl. maślanki naturalnej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru waniliowego

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Resztę składników zmiksować. Dodać pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na wierzchu rozłożyć równomiernie owoce.

Kruszonka:

5o g zimnego masła

1/2 szkl. mąki pszennej

1/2 szkl. cukru pudru

Wszystkie składni zagnieść ze sobą. Gdyby wychodziło zbyt zwarte (za mało kruszące się), dodać troszkę więcej mąki. Kruszonką równomiernie posypać wierzch ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec ok 45 minut, do suchego patyczka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation