Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki:
Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
1 żółtko
szczypta soli
80g cukru
120g margaryny lub masła

Nadzienie:
ok. 500- 600g porzeczek czerwonych
6 listków żelatyny (= 4 ½ łyżeczki żelatyny w proszku)
150g jogurtu naturalnego
90g cukru
500g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. Formę na tartę (o średnicy 26cm) lub tortownicę (26cm) wysmarować margaryną. (Polecam dodatkowo wyłożyć dno formy papierem do pieczenia, co zapobiegnie ewentualnemu przyklejeniu się ciasta do formy. Najlepsza jest forma na tartę z wyciąganym dnem). Ciasto rozwałkować (na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej) i wykleić nim formę. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z fasolą i piec do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody.
300g porzeczek umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Porzeczki zmiksować z cukrem i jogurtem. Całość przetrzeć przez sitko.
100g porzeczek umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki zmiksowanych porzeczek i wymieszać, a następnie dodać do reszty porzeczek z jogurtem i dokładnie wymieszać. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Pozostawić, aż masa zacznie tężeć. (Najlepiej wstawić do lodówki, ale sprawdzać co jakiś czas, aby całkiem nie stężała).
Gdy masa zacznie tężeć, ubić 200g śmietany na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy, a na końcu wmieszać delikatnie odłożone 100g porzeczek. Masę wyłożyć na ciasto i odstawić na bok.
Szybko ubić 200g śmietany, przełożyć do szprycy z końcówką gwiazdy. Szprycę wkładać głęboko do masy porzeczkowej i wyciskać kleksy w odstępach.
Tartę wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Resztę porzeczek umyć i jeszcze wilgotne obtoczyć w cukrze. Ułożyć na tarcie. Ubić pozostałe 100g śmietany i udekorować tartę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation