Palce lizać - Ciasta i desery

69 inspiracji
Składniki:
pół kostki masła (125 g)
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
140 g skondensowanego, niesłodzonego mleka
3 szklanki płatków owsianych
3 bardzo czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej typu 'crunchy', z kawałkami orzeszków)

Płatki owsiane wsypać do dużej miski, dodać masło orzechowe. Pierwsze cztery składniki zagotować w małym rondelku, ciągle mieszając. Gotować jedną minutę od momentu zagotowania. Zdjąć z palnika, wsypać do miski z płatkami i dokładnie wszystko wymieszać. Układać łyżką nieduże kopczyki na papierze do pieczenia lub folii i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego :)
Sernik na czekoladowym cieście - Ewa Wachowicz
Składniki
500 g - mąki
1 łyżka - proszku do pieczenia
200 g - masła
200 g - cukru pudru
2 - jajka
3 - żółtka
3 łyżki - śmietany
50 g - kakao
1 łyżka - cukru waniliowego
Dekoracja
cukier puder
Masa serowa
1 kg - sera białego
10 - jajek
350 g - cukru pudru
150 g - masła
1 łyżka - mąki kartoflanej
1 łyżka - kaszy mannej
skórka z pomarańczy
1 łyzka - cukru waniliowego

Opis przygotowania

Mąkę, proszek i kakao przesiać na stolnicę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. W czekoladowej mące zrobić dołek, wbić jajka i żółtka, wlać śmietanę, dodać masło utarte z cukrem. Zarobić ciasto. Podzielić na dwie części.

Klasyczną prostokątną blachę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość blachy i wyłożyć nią spód foremki. Drugą odłożyć.

Ser (najlepiej klasyczny polski twaróg, zakupiony „od baby" na placu targowym) i wszystkie pozostałe składniki podzielić mniej więcej na pół (tyle akurat mieści się w przeciętnym robocie). Wrzucić do malaksera i mieszać do momentu, aż masa stanie się jednolita. Porcjami wylać na ciasto. Wygładzić. Drugą część ciasta rozwałkować, po czym radełkiem pokroić na paski (szerokość ok. 1,5 cm), ułożyć na cieście w ukośną kratkę (paski ciasta rozłożyć również wzdłuż boków formy).

Piec w temp. 200 st. C przez ok. 1 godzinę. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem
PACZKI WIEDENSKIE (GNIAZDKA)

Składniki na około 12 dużych lub 20 małych gniazdek (zależy od wielkości szprycy):
20 dag mąki
10 dag masła
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia

Na glazurę:
20 dag cukru pudru
łyżka soku z cytryny
3 łyżki gorącej wody...
Dusiowa kuchnia: Muffinki piernikowe

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
jajko
1 łyżka przyprawy korzennej Dr. Oetker
łyżeczka kakao

W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier, proszek, przyprawę korzenną i kakao.
W drugiej misce mokre składniki: mleko, miód, olej i jajko.
Zawartość dwóch misek łączymy ze sobą, mieszając łyżką niezbyt dokładnie.
Przekładamy do formy i nalewamy do 3/4 wysokości papilotki.
Pieczemy 25 minut w temp. 180st.C.

Przed podaniem możemy muffinki polać polewą, użyłam polewy toffi Dr. Oetker i ozdobić posypkami.
Piękne i łatwe dekorowanie pierników.
Sposób zrobienia po kliknięciu w zdjęcie.
Przekładane - Moje pyszności

Dzisiaj przepis dla wszystkich tych którzy nie wiedzą co upiec na święta:) i tych którzy lubią orzechy i karmel. Ciasto bardzo dobre.

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

7 jajek
8 łyżek (135g) cukru
3 łyżki mąki pszennej – tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe:

6 białek
300 g orzechów włoskich startych (tarce o grubszych oczkach)
1 niepełna szklanka (180g) cukru
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

6 żółtek
1/2 szklanka (100g) cukru
1 (16g) cukier waniliowy
1 płaska łyżka (10g) mąki pszennej
2 kopiaste łyżki (55g) mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka
4 łyżki spirytusu
250g masła lub 125g masła + 125g margaryny

Polewa:

gotowa masa krówkowa (lub puszka skondensowanego mleka słodzonego - wówczas gotować go 3 godziny w garnku z wodą, aby powstał karmel)

Poza tym:

do posypania: około 100g włoskich lub orzechów laskowych (najlepiej obrane ze skórki) uprażone, na suchej teflonowej patelni, z 1 łyżką cukru. Zamiast orzechów, ciasto można posypać płatkami migdałowymi.

WYKONANIE:

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesiane przez sitko: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o 23 x 38 cm. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 175 °C. do tzw. suchego patyczka.

Ciasto orzechowe:

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z mąką i miodem, na końcu wsypać starte lub drobno pokrojone orzechy. Piec do zrumienienia ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni C.

Krem:

Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką masę. Następnie, nie przerywając ucierania stopniowo dodać mąkę i trochę mleka.

Pozostałe mleko zagotować, dodać przygotowany roztwór i mieszając, ugotować budyń. Wystudzić.

Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Biszkopt można nasączyć lekko alkoholem lub herbatą. Jeden płat ciasta posmarować połową kremu, a na krem ciasto orzechowe. Następnie rozsmarować drugą połowę kremu i przykryć drugim płatem ciasta. Wierzch posmarować karmelem i posypać prażonymi orzechami.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona