Krakersik
Składniki:
2 opakowania słodych krakersów
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1 jajko
100 g masła
Przygotować formę o wymiarach 20 x 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć spód krakersami.
Przygotować budyń: 750 ml szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Przestudzić. W misce utrzeć masło i dodawać małymi porcjami ostygnięty budyń. Masę budyniową podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na spód, położyć kolejną warstwę krakersów, nałożyć resztę kremu, wierzch powykładać krakersami.
Schłodzić w lodówce około 3 godziny (najlepiej całą noc).
Krakersowe rafaello
Składniki
3 łyżki mąki pszennej
1,5 kostki Kasi
3 paczki po 10 dag kokosu
1,5 szklanki cukier
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 opakowania cukru waniliowego
3 szklanki mleka 2 %
1 żółtko
2 paczki krakersów
Półtorej szklanki cukru, żółtko, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szklankę mleka wymieszać mikserem.
W garnku zagotować 2 szklanki mleka do niej dodać zmiksowaną masę oraz paczkę kokosu (10 dag). Gotować, aż masa zgęstnieje.
Powstały ostudzony budyń połączyć z Kasią (do Kasi dodawać budyniu po łyżeczce). Na końcu dodać półtorej paczki kokosu.
Na średniej blaszce układać warstwę krakersów - masę - krakersy - masa - krakersy - masa i na koniec posypać końcówką kokosu jaka nam została, Wstawić do lodówki.
ciastka robi się bardzo prosto i bez pieczenia :P szklanka płatek, szklanka cukru, kakao i trochę masła 100 g i trochę mleka i to wszystko zagotować, wszystko rozkładamy na papierze i czekamy aż wystygnie i zastygnie
śmietana "Śnieżka" tylko z 1/2 porcji mleka + galaretka zrobiona z 250 ml wody; razem mieszamy (oczywiście jak galaretka będzie mieć temp. pokojową) i wstawiamy w chłodne miejsce :) Celosia Ja rozpuszczam galaretkę w 3/4 szklanki wody dodaje mleko skondensowane słodzone, daje do lodówki na 3-5 minut a później miksuje na najwyższych obrotach przez 10-15 minut galaretka wtedy :puchnie". Łatwe i smaczne:-) białe to śnieżka plus żelatyna zamiast galaretki
Dietetyczny Krem Czekoladowo-Orzechowy, przepis po kliknięciu w obrazek
czekoladowa rozkosz
ciasto:
6 jajek
12 dag mąki ziemniaczanej
6 dag mąki pszennej
18 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
9 łyżek zimnej wody
2 łyżki kakao
krem i:
2 budynie czekoladowe z cukrem
350 ml mleka
25 dag masła roślinnego
2 gorzkie czekolady
ew 3-4 łyżki likieru czekoladowego
krem ii
½ litra śmietany kremówki
½ tabliczki mlecznej czekolady
2 łyżki żelatyny
dodatkowo: czekolada
ciasto: żółtka oddzielić od białek. białka ubić na sztywno z zimną wodą, dodać cukier, ubić na lśniącą masę i dopiero potem ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. dodać mąkę zmieszaną z proszkiem oraz kakao i lekko wymieszać. wylać na formę do pieczenia. piec w temp. 180 stopni c. ok. 25 min.
krem i: na mleku ugotować budyń. jedną czekoladę stopić na parze, drugą zetrzeć na tarce do warzyw (na wiórki). masło utrzeć na puszystą masę, ciągle ucierając dodawać zimny budyń a następnie ostudzoną stopioną czekoladę. utrzeć na jednolitą masę, nas końcu wsypać startą czekoladę i dokładnie wymieszać masę. można dla zaostrzenia smaku dodać troszkę likieru czekoladowego.
masa ii: żelatynę zalać 1/3 szklanki mleka, zaczekać aż napęcznieje a następnie podgrzewając ją rozpuścić (nie doprowadzając do zagotowania). czekoladę roztopić na parze, a następnie ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać ochłodzoną, rozpuszczoną żelatynę oraz płynna czekoladę. masę dokładnie połączyć.
ciasto przeciąć na dwie warstwy. na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć krem i, przykryć drugą warstwą ciasta, a na to wyłożyć krem ii. wierzch ciasta można posypać drobno startą czekoladą. odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
ciasto nie wymaga nasączania.
Blok z herbatnikami i orzechami
Składniki:
2 jajka
100g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
200g miękkiego masła
1 serek homogenizowany naturalny (180g)
7 sztuk zmielonych biszkoptów podłużnych
100g zmielonych orzeszków ziemnych solonych
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
8 paczek (po 5 szt.) herbatników, może być więcej, wtedy będzie 5 warstw herbatników
dekoracja:
płatki czekoladowe
maliny
Kakao rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.
Ubić jajka na parze z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, ostudzić.
Dodawać stopniowo miękkie masło i miksować do uzyskania puszystej masy.
Wsypać zmielone orzechy i biszkopty, dodać serek, wymieszać.
Czekoladę roztopić, ostudzić i wlać do masy, wymieszać. Odłożyć 4 łyżki masy.
Herbatniki maczać w przestudzonym kakao i układać po 5 sztuk w dwóch rzędach obok siebie i rozsmarowywać na wierzchu masę. W ten sam sposób ułożyć jeszcze 3 warstwy herbatników i masy, więc razem będą 4 warstwy (jeśli nam zostało jeszcze sporo masy i herbatników, możemy zrobić jeszcze jedną warstwę). Odłożoną masą posmarować boki.
Wstawić blok na parę godzin do lodówki, przed podaniem posypać płatkami czekoladowymi wierzch i boki, udekorować owocami.