ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SZYNKA I PIECZARKAMI.
Składniki na 4 porcje:
300 g makaronu penne
2-3 łyżki oleju rzepakowego
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
500 g pieczarek
sól, pieprz do smaku
chilli, słodka papryka, bazylia, oregano
ok. 400 g krojonych pomidorów z kartonu
2 łyżki przecieru pomidorowego
200 g szynki
ok. 200 g żółtego sera (100 g do sosu, reszta do posypania z wierzchu)
Makaron ugotować, przepłukać zimną wodą i odcedzić.
Przygotować składniki: cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, pieczarki obrać i pokroić w plasterki, szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na grubych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzać olej, po czym wrzucić na niego cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać czosnek, pieczarki oraz zioła i przyprawy. Całość dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Po upływie tego czasu dodać krojone pomidory, przecier pomidorowy oraz szynkę. Wymieszać i trzymać wszystko na patelni jeszcze z 5 minut. Spróbować sosu, ewentualnie doprawić.
Gotowy sos przelać do dużego garnka. Dodatkowo wrzucić do niego makaron oraz 100 g startego sera. Całość dokładnie wymieszać, chwilę podgrzać.
Makaron z sosem przełożyć do jednego dużego naczynia do zapiekania bądź kilku mniejszych (każde z widocznych na zdjęciach naczyń to 1/4 całości dania). Część makaronu z sosem można zostawić do przestygnięcia i odstawić do lodówki aby zapiec później.
Zawartość każdego z naczyń posypać startym serem i zapiec ok. 5 minut w 180 stopniach (lub trochę dłużej, jeśli sos i makaron przygotowaliśmy dużo wcześniej i stał w lodówce).
Smacznego!
Przepis na pyszne, serowe zapiekanki...
Krokiety serowo – ziemniaczane z pieczarkami
Składniki dla 4 osób:
500 g ziemniaków
125 g parmezanu*
200 g pieczarek
1 jajko + 2 jajka do panierki
kawałek masła ( około 1 łyżki )
sól i pieprz
olej słonecznikowy do smażenia
mąka
bułka tarta
* może być również inny gatunek, np. ja użyłam sera morbier
Ziemniaki obierz, pokrój w kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie ubij je i wystudź.
Pieczarki obierz, pokrój w plasterki, przypraw i usmaż na złoty kolor.
Wymieszaj ziemniaki z jajkiem, drobno startym serem i kawałkiem masła. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej. Przypraw pieprzem i solą do smaku.
Uformuj z ciasta kulki wielkości śliwki, nadziej je porcją pieczarek i ponownie nadaj im okrągły kształt ( tak samo, jak robisz knedle ). Wykładaj krokiety na blat posypany mąką.
Obtocz krokiety w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej i smaż w głębokim oleju ( 180° C ) na złoty kolor.
Usmażone krokiety wykładaj na ręcznik papierowy, podawaj na ciepło. Smacznego!
Składniki:
Ciasto:
Mąka-3-3,5 szklanki
Wrzątek-1 szklanka
Roztopione masło-4 łyżki stołowe
Cukier-1 łyżeczka
Sól-1 łyżeczka
Farsz:
Pomidory-5 szt
Bryndza lub twaróg-200gr
Czosnek-2 ząbki
Zioła
Sól
Bułeczki z czosnkiem
składniki na 12 bułeczek
400 g mąki pszennej chlebowej
20 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
260 g mleka
30 g masła, roztopionego
ponadto
jajko roztrzepane z łyżką mleka
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy, zachowując spore odstępy (ja piekłam z podwójnej porcji, więc na odstępy nie było miejsca i wyszły mi bułeczki odrywane :)). Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
nadzienie
60 g miękkiego masła
6-8 ząbków czosnku, drobniutko posiekanych
2 łyżeczki suszonej pietruszki
Wszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć w to miejsce nadzienie.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać ciepłe.
Kluski śląskie
ziemniaki ugotowane (1 część)
mąka ziemniaczana (1/4 części)
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto.
Z wyrobionego ciasta lepić kulki dowolnej wielkości. W każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie (robiłam trzonkiem drewnianej łyżki).
Wrzucić kluski do gotującej się, posolonej wody. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
Można podawać z sosem mięsnym, omaszczone słoninką, lub jak kto lubi (mnie najbardziej smakowały z odrobiną masła i gruboziarnistą solą).
Składniki na około 18 klusek:
4 szklanki przesianej mąki
3/4 szklanki letniego mleka
4 dkg świeżych drożdży
25 g roztopionego masła
1 żółtko + 1 jajko
szczypta soli
dżem lub konfitura ze śmietaną do polania klusek
Instrukcja:
Rozpuść drożdże w letnim mleku i wymieszaj w misce z mąką. Dodaj jajko i żółtko, szczyptę soli. Zagnieć ciasto, pod koniec dodaj roztopione masło. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i pojawią się w nim pęcherzyki powietrza.
Odstaw ciasto na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie lekko wyrób ciasto i podziel je na około 18 kawałków.
Uformuj z tych kawałków kuleczki ( możesz do środka dać troszkę dżemu, lub np. truskawkę – jak do knedli ), ułóż je na blacie posypanym mąką i pozostaw na 30 minut do napuszenia.
Zagotuj wodę w dużym garnku. Wierzch garnka przykryj ściereczką i gotuj kluski na parze, pod przykryciem około 5 minut.
Kluski polej sosem ( śmietana wymieszana z dżemem lub konfiturą ) i smacznego!