Kuchnia

na słodko

Duńskie kwadraty malinowe – hindbærsnitte

Na ciasto:
375 g mąki pszennej
200 g drobnego cukru
60 g migdałów, zmielonych
nasiona z 1/2 laski wanilii
275 g masła
1 jajka
Dodatkowo:
300 g bardzo dobrego dżemu malinowego
1 jajko, ubite, do posmarowania ciasta
cukier demerara, do posypania ciasta

Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, zmielone migdały i wanilię, wymieszaj. Pokrój masło na kawałki, dodaj do suchych składników i rozetrzyj czubkami palców, aż do uzyskania okruszków. Dodaj jajko i szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części. Każdą rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu na prostokąt o wymiarach 25 x 35 cm. Przełóż ciasto do lodówki do schłodzenia (min. 1 godzina). Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Ułóż jeden kawałek ciasta, razem z pergaminem, na blasze do pieczenia, posmaruj brzeg ciasta rozmąconym jajkiem. Omijając brzegi, rozsmaruj na cieście konfiturę malinową. Przykryj drugim arkuszem ciasta, lekko dociskając, by usunąć spod niego powietrze i sklejając dokładnie brzegi. Posmaruj wierzch ciasta pozostałym jajkiem i posyp cukrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut, aż ciasto będzie złoto brązowe. Wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę do wystudzenia. Pokrój na kwadraty o boku ok. 10 cm).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation