Kuchnia

na słodko

Składniki (20-25 sztuk)
• 80 ml (5 i 1/2 łyżki stołowej) ajerkoniaku (likieru jajecznego), własnego (przepis poniżej) lub gotowego, ewentualnie Advocaata
• 200 g białej czekolady
• 50 g masła

Do obtoczenia:
• 150 g mlecznej czekolady + 1 łyżeczka oliwy
• lub 150 g białej czekolady + 1 łyżeczka oliwy
• opcjonalnie wiórki kokosowe
• malutkie papilotki

Pralinki kawowe - do powyższych składników dodajemy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub kawy zbożowej i opcjonalnie ziarenka kawy z czekolady do dekoracji

Przygotowanie:
Ajerkoniak wlać do rondelka z grubym dnem i podgrzać na małym ogniu. Gdy będzie bardzo ciepły i przy brzegach rondelka zacznie się pomalutku gotować, odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę. Mieszać aż cała się rozpuści, następnie dodać pokrojone na kawałki masło i mieszać aż powstanie jednolita i gładka masa. Jeśli robimy pralinki kawowe, dodajemy sypką kawę do gorącego ajerkoniaku i mieszamy aż się rozpuści, później dodajemy czekoladę i masło jak powyżej.
Przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na około 2 godziny aż masa będzie w połowie zastygnięta, na tyle sztywna aby można ją było podzielić na części. Łyżeczką nabrać porcję masy i ułożyć ją na talerzu, wstawić z powrotem do lodówki.
Gdy masa dodatkowo zastygnie, po około 2 godzinach, można uformować zgrabne kuleczki w dłoniach i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation