Kuchnia

na słodko

Kukurydziane babeczki z truskawkami i truskawkowym lukrem:
(wg BBC Good Food)


140 g miękkiego masła,
140 g cukru (może być brązowy),
140 g mąki,
85 g polenty (kaszki kukurydzianej),
3 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka mleka,
skórka otarta z połowy cytryny
140 g odszypułkowanych truskawek, pokrojonych na małe kawałki

lukier truskawkowy -
2-3 truskawki,
cukier puder,
parę kropel soku z cytryny,
kilka całych truskawek do dekoracji

Masło, cukier i skórkę cytrynową utrzeć na jasny, puszysty krem. Dodać polentę i wymieszać, aż składniki dobrze się połączą. Dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając na wysokich obrotach miksera.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać mleko i na koniec truskawki, jeszcze raz delikatnie mieszając.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Foremkę mufinkową z 12 wgłębieniami wyłożyć papierowymi papilotkami. Każdą napełnić ciastem. Piec około 20 minut, aż babeczki zarumienią się i będą sprężyste w dotyku. Wyjąć i ostudzić.

Truskawki na lukier rozgnieść widelcem i przetrzeć przez gęste sitko. Dodawać stopniowo cukier puder i sok z cytryny mieszając, aż do uzyskania lukru o pożądanej gęstości.
Ostudzone babeczki polać lukrem, ozdobić pozostałymi truskawkami i pozostawić do zastygnięcia.
Źródło: everycakeyoubake.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation