Kuchnia

NA SŁONO

QUICHE Z KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I POREM

ciasto
125 g zimnego masła
250 g mąki
1 żółtko
5 łyżek zimnej wody
1/2 łyżeczki soli

wypełnienie
1 pojedyncza pierś kurczaka
2 plastry szynki parmeńskiej
200 g brokuła
biała część ze średniej wielkości pora
200 ml śmietany
1 jajo + białko
3 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz

Do miski wsypuję mąkę, sól dodaję pokrojone zimne miasto i żółtko, zagniatam ciasto w trakcie dolewając po łyżce zimnej wody. Ciasto rozwałkowuję, wykładam nim formę do tarty i odstawiam do zamrażarki na 20-30 minut.
Brokuła dzielę na małe różyczki, pora kroję w plasterki i blanszuję je razem we wrzątku przez 5 minut. Wykładam na sitko i odstawiam do odcieknięcia. Zmrożone ciasto nakłuwam widelcem i na 20 minut wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Pierś kroję w paski doprawiam solą, pieprzem i podsmażam na oleju. Na upieczone ciasto wykładam warzywa, pokrojonego w kostkę kurczaka i pokrojoną szynkę parmeńską. Do śmietany dodaję jajo i białko które zostało po zrobieniu ciasta, doprawiam solą i pieprzem. Powstałą masą zalewam tartę. Piekę 40 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation