Kuchnia

food, drink and sweet

Frittata z cukinią, kurczakiem i kalafiorem
foremka o średnicy 20cm

kalafiorki (lub zwykły ugotowany kalafior)
1/2 piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1/2 małej cukinii (ok 100g)
sól
pieprz ziołowy
ostra papryka
2 jajka
1 łyżeczka oregano




Pierś z kurczaka kroimy w cienkie, stosunkowo długie paseczki, nacieramy solą i pieprzem ziołowym i na kilka godzin zostawiamy pod przykryciem w lodówce.

Następnie mięso dosłownie kilka chwil podsmażamy z każdej strony na patelni i posypujemy ostrą papryką.

Cukinię kroimy w plasterki, które później przekrawamy na połówki.

W misce roztrzepujemy jajka z odrobiną soli (dodałam 1/2 łyżeczki) rozgniecionym czosnkiem oraz oregano, następnie dodajemy cukinię i całość wylewamy do foremki (silikonowej lub z papierem do pieczenia).


Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i kalafiora (jeżeli nie używamy kalafiorków z mojego przepisu, to kawałki gotujemy wcześniej około 10 minut w osolonej wodzie).

Frittatę pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku około 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation