Święta i uroczystości

Wielkanoc

Babka Funfetti

2 jaja
1 szklanka maślanki
1 i 3/4 szklanki maki
1 szklanka cukru
1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki kolorowych posypek (podłużne są lepsze niż kuleczki)
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
łyżka ekstraktu waniliowego
Polewa: (można zastąpić gotową polewą z białej czekolady)
200 g białej czekolady
3 łyżki śmietanki kremówki
i jeszcze trochę posypki

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy z cukrem.
Jajka roztrzepujemy z olejem, wanilią i maślanką.
Łączymy zawartość obu misek i mieszamy (można też użyć miksera) do połączenia składników. Na koniec dosypujemy posypki. Nie mieszamy długo, żeby kolory nie zaczęły się „rozpływać”.
Ciasto nakładamy do natłuszczonej i lekko obsypanej mąką formy na babę lub do mniejszych foremek – wtedy wyjdzie około 12 babeczek wielkości muffinków.
Pieczemy ok. 40 minut (jeśli to duża baba) lub 25 minut (jeśli babeczki) w temperaturze 180 stopni.
Studzimy kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy do całkowitego ostygnięcia.

Czekoladę ze śmietanką roztapiamy na parze. Mieszamy drewnianą łyżka na gładką polewę i lekko studzimy, po czym oblewamy babkę. Jeszcze ciepłą polewę obsypujemy posypkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation