Kuchnia

Kulinaria

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - składniki:

mleko - 1 szklanka
jajka - 2 sztuki
żurawina - 1 opakowanie
mąka - 1.5 szklanek
wiśniówka - 50 mililitrów
woda mineralna gazowana - 0.2 szklanki
panierka:
olej - 30 mililitrów
mąka - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
jajka - 2 sztuki
tłuszcz do smażenia
bułka tarta - 5 łyżek
nadzienie:
rozmaryn świeży

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej oraz odrobinę soli. Miksuj wszystko razem do momentu uzyskania ciasta o gładkiej, jednolitej konsystencji. Smaż naleśniki.
Oscypki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj w miseczce z połową przewidzianej żurawiny – następnie posmaruj nią każdy z naleśników i zwiń w kopertę.
Tak złożone naleśniki panieruj kolejno: w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smaż na nieco głębszym, niż zwykle oleju.
Do rondelka wlej wiśniówkę, dodaj pozostałą część żurawiny i zagotuj. Usmażone naleśniki podawaj na ciepło z przygotowanym sosem. Udekoruj gałązką świeżego rozmarynu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation