Kuchnia

ryby

Dorsz w pysznym sosie
Składniki
3 filety dorsza
Sok z cytryny
Sól i kolorowy pieprz
Olej do smażenia
PANIERKA:
Mąka
3 jajka+ 3 łyżki słodkiej śmietanki
SOS:
850 gram cebuli
10 łyżek wina białego np. Cin Cin
Po 2 łyżeczki : cukru, soli i Vegety
pieprz kolorowy
6 łyżek pikantnego keczupu u mnie Pudliszki
Po 2 łyżki masła i oleju do smażenia cebuli
DODATKOWO:
Dowolna dekoracja
Wykonanie
Filety rybne opłukać, poporcjować, skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem i odstawić na 30 minut.
W tym czasie przygotować sos.
Cebule pokroić w cienkie talarki i wrzucić na rozgrzany olej z masłem.
Zeszklić i dodać sól, cukier, Vegetę i pieprz. Wlać wino i dusić kilkanaście minut aż cebula zmięknie.
Pod koniec dodać keczup, wymieszać, chwilę poddusić i odstawić.
Filety rybne panierować w mące i w jajku roztrzepanym ze smietaną.
Usmażyć na rozgrzanym oleju. Grubsze partie ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i dopiec kilka minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Na dno półmiska ułożyć usmażone filety rybne i przykryć je sosem cebulowym. Dowolnie udekorować.
Danie to jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation