Kuchnia

vege

jadłonomia · roślinne przepisy: Mus bardzo czekoladowy

Składniki na 4 porcje:
•150 g gorzkiej czekolady minimum 70%
•3/4 szklanki mleka roślinnego
•1/2 łyżeczki agaru
•1 kostka tofu (300 g)
•1/3 szklanki syropu klonowego lub z agawy
•1/4 łyżeczki chili
•1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:
1.W niedużym rondelku umieścić czekoladę połamaną na kawałki, mleko oraz agar. Podgrzewać na niewielkim ogniu do czasu, aż zacznie bulgotać.
2.Roztopioną czekoladę włożyć do naczynia blendera razem z tofu i resztą składników, a następnie zmiksować na gładki krem. Rozlać do niedużych szklanek lub słoiczków i chłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę, podawać z ulubionymi owocami.

Porady:
•Jeśli macie pod ręką ekstrakt waniliowy dodajcie śmiało 1/2 łyżeczki, możecie też spróbować wersji z 1 łyżeczką skórki otartej z pomarańczy.
•Zamiast mleka możecie użyć mocnej kawy lub kawy zbożowej, wtedy deser będzie jeszcze bardziej wytrawny.
•Nie rezygnujcie z dodatku soli i chili – to właśnie dzięki nim uda się nam wydobyć głęboki aromat czekolady!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation