Kuchnia

Same słodkości

kopiec kreta kobiece inspiracje - Szukaj w Google
Składniki:
Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklana mleka
1 szklanka oleju
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
4 łyżki kakao
2 jajka

Krem:

3 banany
2 śmietan-fixy
660 ml śmietany 30%
100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Ciasto:
Jajka wbić do misy miksera i ubić z cukrem na gładki, puszysty krem. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Na przemian dodawać do ubitych jajek suche składniki przesiane przez sito, mleko oraz olej. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, bądź wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w temperaturze 160 stopni, ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka.

Z ciasta ściąć wierzch na wysokości około 2 cm. Wydrążyć delikatnie połowę miąższu tak, aby zostały brzegi ciasta i nietknięty spód. Czekoladę połamać na drobne kawałki.
Krem:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fiksem. Dodać czekoladę i wymieszać. Banany obrać ze skórki, przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ułożyć na cieście.
Nałożyć śmietanę, kształtując kopiec.
Wierzch posypać rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć.
Ciasto schłodzić w lodówce przez 1h. SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation