Kuchnia

Same słodkości

Tort biały puch

Składniki na spód ( tortownica 22cm):

300 g pokruszonych herbatników
125 g masła/ margaryny
100 g mlecznej czekolady

Składniki wierzch:

100+500 ml schłodzonej śmietany 30 %
300g białej czekolady
2 łyżki żelatyny + ⅓ szklanki zimnej wody
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo do ozdoby np. starta czekolada, owoce, wiórki kokosowe, krokant itp

Wykonanie:

herbatniki kruszymy na drobno ,ja użyłam malaksera
masło/margarynę oraz czekoladę mleczną rozpuszczamy w rondlu, następnie mieszamy z herbatnikami,
mieszankę herbatnikową przenosimy do tortownicy i ugniatamy ale nie za mocno, tortownicę odstawiamy do lodówki na jakieś 20-30 minut tak żeby spód się zespolił
żelatynę namaczamy w ⅓ szklanki zimnej wody, żeby napęczniała
w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem 100ml śmietanki kremówki, gdy się rozpuści dodajemy napęczniałą żelatynę, całość mieszamy do połączenia się składników, odstawiamy do ostudzenia
pozostałą schłodzoną śmietankę 500ml ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru
do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany, mieszamy następnie masę czekoladową przekładamy do pozostałej ubitej śmietany, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy,
chłodzimy w lodówce 2-3 godziny
gotowy torcik dekorujemy według upodobania
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation