Kuchnia

Jedzonko

ciasto:
35 dag mąki
20 dag zimnego masła
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
szczypta soli
mąka do podsypywania

nadzienie:
opakowanie zupy wiosennej Hortex (450 g)
1 cebula średniej wielkości
30 dag mielonego mięsa z indyka
1/3 szklanki mleka
4 łyżki oleju
2 łyżeczki przyprawy curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka całych ziaren czarnej gorczycy (ale nie jest niezbędna)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

do posmarowania:
1 żółtko
1 łyżka mleka
Przepis


Masło pokrój na kostkę. Dodaj do mąki wymieszanej z solą. Wymieszaj i szybko posiekaj.
Dodaj śmietanę i żółtka, jak najszybciej zagnieć ciasto (ciepło jest wrogiem kruchego ciasta). Podziel na dwie części i odłóż na co najmniej 10 minut do lodówki.
Każdą część rozwałkuj na placek o średnicy o kilka cm większej niż forma - staraj się jak najmniej podsypywać je mąką. Dolny placek powinien być nieco cieńszy niż górny.
Jednym plackiem wyłóż formę, obetnij brzegi (z resztek możesz zrobić dekoracje). Drugi placek zawiń w folię. Oba wstaw do lodówki na co najmniej 20 minut.
Kiedy ciasto się oziębia przygotuj nadzienie.
Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i cały czas mieszając smaż, aż się zeszkli (2-3 minuty). Dodaj mięso z indyka i cały czas mieszając smaż, aż zmieni kolor - ważne, by nie posklejało się w duże grudki. Dodaj zamrożone warzywa, mleko, przyprawę curry, ostrą paprykę i gorczycę, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, gotuj na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną, a sos całkowicie odparuje - pamiętaj więc o częstym mieszaniu. Zestaw z ognia, dopraw solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Wyjmij oziębione ciasto i wyłóż na nie nadzienie, zwilż wodą brzegi, przykryj drugim plackiem, mocno dociśnij brzegi (najlepiej widelcem). Obetnij nadmiar ciasta (zrób z niego dekoracje). Na środku zrób nacięcie na krzyż, by nadmiar pary mógł odparować. Dekoracje zwilż wodą i przyklej do ciasta. Paj posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka.
Wstaw do gorącego (to ważne, by był dobrze nagrzany) piekarnika. Po 20 minut zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez następne 30-35 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.
Podawaj na ciepło z zieloną sałatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation