Kuchnia

Jedzonko

KREM Z PORA

CZAS PRZYGOTOWANIA:
Ok. 20 min.

SKŁADNIKI:
(2 porcje)

POR - 3 sztuki (tylko białe części)
ZIEMNIAKI - 2 średnie
WODA / BULION WARZYWNY - 1 szklanka / 250 ml
OLEJ ROŚLINNY (polecany kokosowy) - 1 łyżka / 5 g
MLEKO / MLEKO ROŚLINNE NIESŁODZONE - 1 szklanka
ŚMIETANA 12% / MLECZKO KOKOSOWE - ½ szklanki / 125 ml
PRZYPRAWY: sól lub sos sojowy, pieprz, kurkuma, pietruszka, gałka muszkatołowa

WYKONANIE:
1. Pora czyścimy, odcinamy zielone części, przecinamy wzdłuż. Kroimy w plasterki.
2. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej, dodajemy por, podduszamy chwilę pod przykryciem.
3. W międzyczasie płuczemy, obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Wlewamy trochę wody lub bulionu warzywnego. Gotujemy na małym ogniu.
4. Gdy ziemniaki staną się miękkie, wlewamy mleko i przyprawiamy, a następnie miksujemy zupę na gładki krem.
5. Do kremu dodajemy śmietanę/mleczko kokosowe, całość mieszamy podgrzewając jeszcze chwilę.
6. Danie wykładamy na talerz i dekorujemy świeżą pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation