Kuchnia

lunch time

Burger wegetariański

Wegetariański burger z sałatą i ogórkiem będzie nie tylko lekki i zdrowy, ale także niezwykle pyszny! (dla czterech osób)

Czas przygotowania: 35 min
Gotowanie: 8 min
Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Kotlety wegetariańskie:
125 ml mleka
około 100 g płatków owsianych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka curry
30 g mąki
4 – 5 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka nasion dyni
2 małe marchewki
2 łyżki twarogu

Burgery:
150 g mieszanki sałat
1 mały ogórek
6 łyżek jogurtu
2 łyżki ostrej musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
4 bułki

Przygotowanie:
Podgrzej mleko, dodaj 75 gramów płatków owsianych, sól, curry, mąkę i jedną łyżkę oleju. Wymieszaj dobrze, zdejmij z ognia i odczekaj około 30 minut.
Opłucz sałatę, osusz liście i porwij na kawałki. Umyj ogórek, odkrój jego końce i pokrój w długie plastry. Wymieszaj jogurt z musztardą, miodem, sokiem z cytryny i solą. Dopraw do smaku i odstaw na bok.
Posiekaj nasiona dyni na mniejsze kawałki. Pokrój drobno umyte i obrane marchewki. Wymieszaj wszystko z twarogiem i dodaj do mieszanki jogurtowej. Uformuj mokrymi rękami kotlety, obtocz w płatkach owsianych i smaż 3-4 minuty z każdej strony na dobrze podgrzanym oleju.
Przekrój bułki i nałóż liście sałaty, a następnie 1 łyżkę sosu jogurtowego, który pozostał. Dodaj kotlety, kolejną warstwę liści sałaty i plastry ogórka. Całość udekoruj sosem jogurtowym i przykryj bułką.

Magazyn westwing home and living
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation