Kuchnia

Ciasta wyśmienite

Marchewkowo-pomarańczowe ciasto z kremem - PrzyslijPrzepis.pl

Składniki (na blachę 25 x 40)

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżki cukru
1 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto marchewkowe:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 duże marchewki
1 szklanka oleju
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z dwóch pomarańczy

Masa:
2 śmietany 30% - 330ml
4 łyżki cukru pudru
2 opakowania serka mascarpone - 250g
2 kropelki olejku pomarańczowego

Pozostałe:
2 słoiki dżemu brzoskwiniowego - 410g
2 opakowania galaretki pomarańczowej
20 dag płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

Wykonanie:
1. Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i powoli mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30 min.

2. Ciasto marchewkowe: 2 marchewki należy zetrzeć na średnich oczkach, a 1 na dużych. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i ubijamy tak długo aż powstanie biała kremowa masa. Dodajemy olej, startą marchew, skórkę pomarańczy i mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem ok. 30 minut w 180 C. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.

3. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Dżem podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści.

Kolejność układania:
biszkopt
połowa dżemu z galaretką
migdały
ciasto marchewkowe
krem
ciasto marchewkowe
pozostały dżem z galaretką
migdały
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation