Kuchnia

Wigilia

ŚLEDZIE PO FLORENCKU

Składniki na śledzie po florencku:
400 g solonych filetów a’la matjas
10 suszonych pomidorów w oleju
1 duża cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki octu spirytusowego 10%
około 2/3 szklanki oleju rzepakowego

szklanka o pojemności 250 ml

sledzie-z-suszonymi-pomidorami-9
Przygotowanie:
1. Filety śledziowe przełożyć do miski, zalać zimną wodą i tak zostawić do moczenia przez 3 godziny. W tym czasie raz wymienić wodę.
2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do miseczki, lekko posolić, przemieszać i tak zostawić na kilka minut, aż zmięknie.
3. Czosnek obrać z łupinek i pokroić w plasterki. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w paski.
4. Filety śledziowe osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić na mniejsze kawałki takie około 2 cm. Przełożyć je do miski, dodać cebulę, natkę pietruszki, suszone pomidory, czosnek i przemieszać. Na koniec dodać dwie łyżki octu oraz musztardy francuskiej i ponownie dokładnie wymieszać.
5. Do słoika o pojemności 700 ml wlać olej. Następnie przełożyć śledzie z pozostałymi składnikami. Słoik zakręcić i delikatnie przemieszać. Śledzie po florencku przechowywać w lodówce do koło tygodnia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation