Kuchnia

Przepisy na potrawy

Placuszki z ziemniaków i łososia będą wybornym i zarazem sycącym obiadem. Podawaj je w towarzystwie ulubionej sałatki. Bulion rybny z powodzeniem możesz zastąpić warzywnym.

Placuszki z łososiem

300 g filetu z łososia ze skórą
300 g ugotowanych
utłuczonych ziemniaków
1/2 l bulionu rybnego
1 łyżka keczupu
2 łyżeczki musztardy
mąka
olej do smażenia

Łososia włóż do głębokiej patelni, zalej ciepłym bulionem i gotuj na małym ogniu około 8-10 minut. Następnie wyjmij, wystudź i palcami podziel na kawałki. Do dużej miski włóż ziemniaki, kawałki łososia, keczup i musztardę. Całość wymieszaj tak, by powstała gładka masa. Z masy uformuj niewielkie placuszki (powinno wyjść 6-8 sztuk), połóż je na blaszce do pieczenia i wstaw do lodówki na 30 minut (nie pomiń tej czynności, bo inaczej placuszki będą się rozpadać podczas smażenia). Na teflonowej patelni rozgrzej minimalną ilość oleju (wlej około 1 łyżeczki oleju i rozetrzyj go ręcznikiem papierowym). Zimne placuszki oprósz mąką, przesmaż z obu stron na złoty kolor i z powrotem przełóż na blaszkę. Następnie wstaw blaszkę z plackami do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 10-15 minut na złocisty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation