Kuchnia

do spiżarni

Sałatka z grzybów na zimę
SKŁADNIKI

durszlak ugotowanych grzybów - najlepiej podgrzybków(jeśli duże, przed ugotowaniem należy je pokroić w paski)
50 dkg cebuli
2 duże marchewki
1 szklanka oleju
1 szklanka wody
7 łyżek octu
słoiczek koncentratu pomidorowego
4 liście laurowe
po 7 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
sól, ostra papryka w proszku
Cebulę pokroić w drobna kostkę, poddusić na 1/2 szklanki oleju. Dodać marcehwkę startą na dużych oczkach tarki, dusić razem krótką chwilę. Dodać resztę oleju, wodę i przyprawy - oprócz octu i koncentratu. Dusić do miękkości marchewki. Następnie dodać koncentrat, ocet a na końcu grzyby. Gotować wszystko jeszcze chwilę, ewentualnie doprawić do smaku. Gorące nałożyć do słoików, najlepiej o poj. 0,3 litra. Pasteryzować 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation