Kuchnia

Przepisy

PotrawyRegionalne: TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI

Śliwki i migdały a do tego chrupiące kruche ciasto.
Tarta z masą migdałową i śliwkami
musi koniecznie zagościć na Waszych stołach.
Naprawdę polecam!

Składniki na ciasto:

250g mąki pszennej
125g cukru pudru
125g masła
1 jajko
2 łyżki mleka
szczypta soli

Składniki na masę migdałową:

140g migdałów
50g płatków migdałów
aromat waniliowy
125g masła
120g cukru (ja dałam brązowy)
2 jajka

Składniki do śliwek:

około 15 sztuk śliwek węgierek
20g mąki ziemniaczanej
skórka cytrynowa z 1 cytryny

Przesiałam przez sitko mąkę.
Dodałam do niej pokrojone na kawałki miękkie masło.
Wsypałam cukier puder.
Wbiłam jajko,wlałam mleko i dodałam szczyptę soli.
Zagniotłam ciasto w kulę,owinęłam w folię i włożyłam na dwie godziny do lodówki.Po wyjęciu posypałam blat mąką i rozwałkowałam ciasto
o średnicy większej niż forma.
Przed zapieczeniem ponakłuwałam spód widelcem.
Nagrzałam piekarnik do 200 stopni i wstawiłam tartę na 10 minut.
Pora na krem migdałowy.
Do miksera wbiłam jajka i wsypałam brązowy cukier.
Zmiksowałam na puszystą masę.
Dodałam aromat waniliowy i
miękkie, pokrojone na kawałki masło.
Ponownie wszystko miksowałam.
Zmieliłam migdały.
I wsypałam je do masy.
Polałam masą migdałową upieczoną tartę.
Śliwki wydrylowałam i przekroiłam na połowy.
Posypałam je mąką ziemniaczaną i startą skórką cytrynową.
Wymieszałam i ułożyłam na masie.
Posypałam śliwki kawałkami ciasta,które pozostało mi z tarty.
Wierzch tarty posypałam płatkami migdałowymi.
Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam 40 minut
w temperaturze 180 stopni.
Tarty można podawać z dowolnymi składnikami.
Owocami świeżymi lub z puszki, kremami,galaretką owocową.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation