Kuchnia

ryby i frutiidimare

Tempura - Kuchnia - Kobieta w INTERIA.PL

kładniki na 4 porcje:

500 g filetu z karmazyna
sok z 1 cytryny
12 krewetek
500 g brokułów
1 cukinia
2 marchewki1 bakłażan
1 żółtko
0,5 l lodowatej wody
250 g mąki
ok. 1 l. oleju
kawałek świeżego chrzanu
20 g soli
1/8 l sosu sojowego
cytryna do dekoracji

Przygotowanie:

Reklama

Filet rybny pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Krewetki obrać. Brokuły podzielić na różyczki. Cukinię, bakłażana i marchewki pokroić w plasterki. Żółtko zmieszać z ½ l lodowato zimnej wody, do tego przesiać mąkę i wymieszać. Tłuszcz rozgrzać, składniki (najpierw warzywa, następnie ryba i krewetki) zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Do tempury podawać chrzan pokrojony w paseczki, sól i sos sojowy.
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation